Du är inte dina känslor – dina känslor blir du

I många år levde jag med min panikångest, den styrde mig fullkomligt. Tills jag själv började lägga om allt i mitt liv, då försvann den. Jag har inte behövt att gå i terapi men tycker absolut att man skall göra det om det känns bra, att be om hjälp är alltid bra. Men för mig har det inte varit ett alternativ.

Panikångest och ångest är egentligen du som är rädd för dina egna rädslor. I mitt fall var känslorna inlärda, då jag hade många rädda vuxna runt omkring mig som liten. Jag förstod inte vad som hände, ingen förklarade för mig, jag var utelämnad till mig själv, vilket gjorde att jag inte kände mig trygg och omhändertagen.

Jag tror att alla känslor är inlärda och drar en parallel till det en vän till mig skrev nyligen i ett inlägg. Jag är tacksam för mitt barnbarn på 8 månader som oförstörd av livet har mycket att lära oss vuxna. Hon skrattar när hon är glad. Gråter när hon är ledsen. Hon är bara medveten om nuet. Hon behöver inte LÄRA SIG mindfulness Hon bryr sig inte om vad andra tycker. Hon bara ÄR.

Vi blir medvetet eller omedvetet lärda hur vi skall förhålla oss till olika scenarier. Vad vi skall tycka, känna, göra det är en del i att vara människa i ett socialt samspel. Jag är ingen psykolog men som pedagog har jag läst mycket om det. I mitt fall när jag fick min panikångest var jag liten och skyddslös. Jag kunde inte vandra i väg från de rädda människorna och den situationen som vi levde i. Du blir som du umgås så att säga. Det som du har omkring dig kommer starkt att påverka den personen som du blir. Som litet barn är du hänvisad till att titta och härma det du ser.

Genom att lägga om mitt liv och ta hand om mig har jag lagt mina barndomsminnen och min panikångest bakom mig. I dag lever jag det livet som jag vill leva och jag delar med mig av mina rika erfarenheter.

För att gå igenom en sorg behöver man möta sig själv och sina egna känslor. Då kan en försoning äga rum. En försoning som du skall göra för dig, för ditt eget välmående skull.

Det är aldrig försent att lägga det gamla bakom sig. Du är här för att leva ditt liv i glädje, frihet och lycka!

Med Kärlek Anna

Välkommen att följa mig

Dela på Facebook